Neljä keinoa, joilla selvität omat vahvuutesi

Omien vahvuuksien tunnistaminen ja niiden hyödyntäminen tuottaa tehokkuutta ja menestystä. Mutta se missä asioissa olet hyvä, on yllättävän vaikea selvittää.

Einstein halusi soittaa viulua. Hän teki sitä mielellään, mutta hän ei ollut hyvä viulisti. Hän oli keskinkertainen viulisti, eikä viulun soittaminen ollut Einsteinin todellinen vahvuus.

Se mitä haluaa tehdä, ei ole oma vahvuus.

Se mitä teet vastahakoisesti ja huonosti, ei myöskään ole vahvuutesi, opastaa itävaltalainen johtamisen guru Fredmund Malik.

Toisin sanoen vastahakoisuus kertoo, missä vahvuutesi ei ole, mutta tekemisen halusi ei kerro vahvuuttasi.

Oikea tapa löytää vahvuutesi on selvittää, mikä sinulle on helppoa.

Kysymykseen mikä on helppoa, on usein vaikea keksiä vastausta, koska helppoon asiaan ei kiinnitä huomiota siksi, että se on helppoa. Se on pirullista.

Kun helppo asia ei kiinnitä huomiotasi, et myöskään hyödynnä sitä, kuten voisit. Et huomaa, millä menestyisit suhteellisen helposti.

Jos tarraudut siihen, mitä haluat tehdä, niin panostat, opettelet, harjoittelet ja hikoilet, mutta tulet vain keskinkertaiseksi.

Nuori nainen kertoi pyrkineensä Taideteolliseen korkeakouluun neljä kertaa. Hän aikoi pyrkiä viidennenkin kerran.

Sitten hän kertoi saaneensa matematiikassa kympin. Se on hänen vahvuutensa.

Sanoin hänen pyrkivän väärään oppilaitokseen. Hänen on pyrittävä opiskelemaan arkkitehtuuria, missä matematiikka on tärkeää taiteellisuuden lisäksi. Niin hän teki ja pääsi sisään ensimmäisellä yrittämällä.

Kirjoita muistiin

Amerikkalaisen Peter Druckerin mukaan ihmisten tulee selvittää omat vahvuutensa. Se on ponnistus, johon menee aikaa. Drucker antaa neuvoksi: kirjoita muistiin tärkeän päätöksen yhteydessä, mitä odotat tapahtuvan.

Katso myöhemmin muistiinpanojasi ja vertaa siihen, mitä todella tapahtui. Se paljastaa paljon sinusta itsestäsi. Opit tiedostamaan missä olet hyvä ja myös miksi olet siinä hyvä.

Opit tunnistamaan kuinka hyvin ennustat tekojesi seuraukset. Jos osut niin olet vahvuutesi äärellä.

Kysy muilta

Toinen tapa selvittää omia vahvuuksia on kysyä muilta. Saatat hämmästyä siitä, mitä muut pitävät vahvuuksinasi.

Kysy palautetta muilta. Kysy esimieheltä, kollegalta ja muilta, jotka tuntevat sinut mitä he pitävät vahvuutenasi.

Nuori nainen, josta edellä kerroin, ei ollut huomannut matemaattista vahvuuttaan ja oli jättänyt sen käyttämättä, ennen kuin kiinnitin hänen huomionsa siihen.

Pyydä ystäviä apuun

Huffington Postissa Adam Grant ehdottaa keinoksi vahvuuksien selvittämiseen, että pyydät sähköpostilla tuttuja ja ystäviä kertomaan tarinan siitä, kun olit parhaimmillasi. Analysoimalla vastaukset ja löytämällä toistuvat asiat, voit päätellä vahvuutesi.

Tarkkaile itseäsi

Tarkkaile omaa käyttäytymistä ja tunteitasi. Jos tunnet valtavaa innostusta jostakin asiasta, se on merkki mahdollisesta vahvuudestasi.

Toinen merkki on, kun huomaat tekeväsi toisin kuin muut. Tunnista ja kirjaa, miksi teet toisin kuin muut.

Ihmiset näkevät itsensä usein ruusuisten lasien läpi.

Omien vahvuuksien tunnistamisen vaikeutta kuvaa, että keskimääräistä parempana ajajana itseään pitää 93 prosenttia amerikkalaisista ja 69 prosenttia ruotsalaisista. YLE:n nettikyselyn mukaan suomalaisista 76 prosenttia pitää itseään keskimääräistä parempana kuskina.

Sosiaalisessa mediassa esiintyy moniosaajiksi itseään kutsuvia henkilöitä. Heille on yhteistä, että he ovat työttömiä. Heidän mielestään työnantajat eivät ymmärrä heidän moniosaajuuttaan, joka yleensä perustuu parin kuukauden mittaisiin pätkätöihin.

Omien vahvuuksien tunnistaminen ja niiden hyödyntäminen ei ole itsestään selvää. On hiukan ponnisteltava vahvuuksien tunnistamiseksi. Tunnistettuasi ne, voit hyödyntää sitä mikä sinulle on helppoa ja menestyä paremmin.

Actional Oy sparraa pk-yrityksen jämähtäneen strategian toteutuksen lentoon myyntitoiminnassa.

Blogi | Maksuttomat oppaat LinkedIn | Facebook | Twitter