Yrittäjä

Yrittäjä

Miksi yrittäjän kannattaa kuulua MMA:han?

MMA:n yrittäjäjäsenen arvokkaimman edun ja perusturvan muodostavat oikeusturvavakuutus ja myyntialan tunteva lakipalvelu. Vastaavia palveluja eivät yrittäjäjärjestöt tarjoa.

MMA:n koulutukset ja tapahtumat sekä työhyvinvointiin liittyvät palvelut ovat yhtä lailla yrittäjän kuin työsuhteisen jäsenen ulottuvilla. Varsinkin yksin yrittävä arvostaa näitä tilaisuuksia myös verkostoitumisen paikkoina. 

MMA tarjoaa yrittäjäjäsenelleen:

 • Oikeusturvavakuutus. Lue lisää
 • Lakipalvelut. Lue lisää
 • Vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutus.
 • Mahdollisuus hankkia Suomen Yrittäjien palvelupaketti (AKY). Lue lisää
 • Koulutukset ja tapahtumat. Lue lisää
 • Numerohakupalvelu. Lue lisää
 • Lomahuoneistot. Lue lisää
 • Lisäksi muut kaikille jäsenille tarkoitetut palvelut ja edut lukuun ottamatta työttömyysturvaa

 

AKY:n kautta MMA:n yrittäjäjäsen voi hankkia itselleen Suomen Yrittäjien palvelupaketin

 Laaja palvelupaketti 95 euroa / vuosi 2020 ja sillä saa seuraavat palvelut:

 • Yrittäjä-lehti 4 numeroa vuodessa
 • Yrittäjäinfo 6 kertaa vuodessa (sähköinen versio)
 • Seminaarit jäsenhintaan
 • Suomen Yrittäjien neuvontapalvelut
 • Suomen Yrittäjien jäsenkortti ja muut jäsenedut
 • Näkyvyys Synergiassa, joka on palvelu Suomen Yrittäjien jäsenten keskinäiseen kanssakäymiseen. Sisältää myös Yrityshaun.
 • Kirjautuminen Suomen Yrittäjien jäsensivuille omalla jäsennumerolla
 • Suomen Yrittäjien uutiskirje 2 kertaa kuukaudessa

Alennusta UKKO.fi:n palvelumaksuista
Jos teet laskutettavaa työtä, mutta et halua perustaa sitä varten omaa yritystä, on yksi mahdollisuus käyttää laskutuspalveluita. Ne hoitavat palvelumaksua vastaan paperisodan, kuten verot ja vakuutusmaksut. AKYn jäsenjärjestöjen jäsenet saavat UKKO.fi:n laskutuspalvelun käyttöönsä 20 %:n alennuksella. Jäsenhinta on 4 % laskutuksen arvonlisäverottomasta loppusummasta (normaalihinta 5 %). Huomaa, että työttömyysturvan kannalta laskutuspalveluiden käyttäjät katsotaan yrittäjiksi, usein sivutoimisiksi, millä on vaikutusta työttömyysturvaan.

Alennusta OP Kevytyrittäjä -palvelusta
AKYn kautta saat 20% alennuksen myös OP Kevytyrittäjä -palvelusta. Palvelu hoitaa paperityöt, veroilmoitukset ja maksut puolestasi, jolloin voit itse keskittyä yritystoimintaasi. Saat Y-tunnuksen OP Kevytyrittäjä -palvelun välityksellä eli sinusta tulee ihan oikea yrittäjä, joskin toiminnan ollessa pienimuotoista yrittäjyytesi voidaan katsoa sivutoimiseksi.

Palvelupaketit ovat tarjolla vain AKY:n jäsenetuna ja ne eivät sisällä jäsenyyttä Suomen Yrittäjissä tai sen paikallisyhdistyksissä.

MMA:n yrittäjäjäsen voi hankkia palvelupaketin suoraan Suomen Yrittäjien verkkosivuilta.

 

Työsuhteisen jäsenyyden vaihtaminen yrittäjäjäsenyyteen

Hae Oma MMA-palvelussa alennusta jäsenmaksuun yrittäjyyden perusteella ja täytä yrityksen tiedot. Huomaa, että samalla päätämme jäsenyytesi MMA:n työttömyyskassassa, joka on ns. palkansaajakassa.

 

Yrittäjästä työsuhteeseen

Jos siirryt MMA:n yrittäjäjäsenestä työsuhteiseksi jäseneksi ja haet samalla työttömyyskassan jäsenyyttä, niin se tapahtuu Oma MMA -palvelussa. Klikkaa palveluun tästä linkistä.

 

MMA kuuluu Akavalaiset yrittäjät AKY -järjestöön, joka on Suomen Yrittäjien toimialajärjestö

AKY:n kautta MMA:n yrittäjäjäsenet saavat käyttöönsä palveluja. AKY järjestää koulutuksia, yrittäjyystapahtumia ja yritysvierailuja. Lisätietoa AKY-järjestön eduista ja palveluista saat AKY:n verkkosivuilta. Klikkaa verkkosivuille tästä linkistä.

 

Yrittäjän työttömyysturva

Palkansaajakassan jäsenenä et voi kerryttää yrittäjän työssäoloehtoa ja olet vaarassa jäädä ilman työttömyysturvaa, jos yritystoimintasi syystä tai toisesta päättyy. Suosittelemme liittymään Suomen Yrittäjien SYT-kassan jäseneksi.

SYT-kassan jäsenenä olet tiettyjen edellytysten täyttyessä oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan työttömyyden ajalta yrittäjänäkin, etkä jää pelkän perusturvan varaan, jos kaikki ei mene kuten olit ajatellut tai jos yksinkertaisesti vain päätät lopettaa yritystoiminnan. Yritystoiminnan päättymisen syitä ei työttömyysturvajärjestelmässä kyseenalaisteta. Yritystoiminnan lopettaminen voi johtua esimerkiksi markkinatilanteen muutoksista, yritystoiminnan myymisestä, terveydellisistä syistä tai pelkästä halusta lopettaa yritystoiminta.

Päätoimiselle yrittäjälle ainoa keino kerryttää yrittäjän työttömyysturvaa – ja vaikuttaa päivärahan suuruuteen -  on liittyä yrittäjäkassan jäseneksi. Kassajäsenyys on tärkeä vakuutus, eikä palkansaajana jo mahdollisesti kerrytettyä työttömyysturvaa kannata heittää hukkaan olemalla liittymättä SYT-kassan jäseneksi. Jos siirryt palkansaajakassasta SYT-kassaan kolmen kuukauden sisällä yrittäjäksi ryhtymisestä, ansioturvaasi ei tule katkosta. Liittymisen tulee lisäksi tapahtua kuukauden sisällä edellisestä kassasta eroamisesta. Sivutoiminen yrittäjä, jonka päätyö on kuitenkin palkkatyö voi olla edelleen palkansaajakassan jäsenenä.
                      
Yrittäjien ansiosidonnainen työttömyysturvajärjestelmä on ollut olemassa jo yli kaksikymmentä vuotta, mutta tietämys järjestelmän olemassa olosta ja varsinkin sen laajuudesta ja sisällöstä on kohtalaisen hataralla pohjalla.

Selvitä tilanteesi kassan verkkosivuilta www.syt.fi 

Puhelinneuvonta:
ma-to klo 9-12 ja ti 13-15

Puh: (09) 622 4830